Zdravé recepty z naší besedy

17.02.2023

Banánovo-ovesné lívanečky

Ingredience:

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek bílého jogurtu

1 zralý banán

1 lžička prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)

2 vejce

špetka skořice

kousek másla na vymazání vaflovače

Postup:

Ovesné vločky smíchané s práškem do pečiva a skořicí v mixéru rozmixujeme s jogurtem, přidáme vejce a banán a důkladně promixujeme. Těsto necháme asi 10 minut odpočinout.

Smažíme na pánvi jako lívanečky nebo pečeme ve vaflovači jako vafle. Hotové vafle podáváme namazané marmeládou a tvarohem.

(zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zdrave-bananovo-ovesne-vafle-recept.html )


Red velvet muffiny

Ingredience:

250 g mouky (např. 1:1 hladká a celozrnná pšeničná)

180 g cukru

1 lžička prášku do pečiva

0,5 lžičky sody bikarbony

0,5 lžičky soli

30 g kakaa

60 ml rostlinného oleje

350 g vařené či pečené a oloupané červené řepy

3 vejce

130 ml kefíru (jogurtu)

120 g změklého másla

Vanilka

Postup:

Upečenou řepu spolu s olejem rozmixujte v robotu na hladké pyré. Přidejte kefír, máslo, vejce, vanilku a ještě krátce mixujte, dokud se směs dobře nepropojí. V další větší míse smíchejte a dobře promíchejte všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl). Obě směsi krátce smíchejte dohromady a vzniklé těsto rozdělte do formiček. Pečte 15 až 20 minut na 180 °C. Snažím se vždy vystihnout moment, aby těsto nebylo syrové, ale stále velmi vlhké a lehce lepivé. Muffiny po upečení a prvotním zchladnutí nechte vystydnou na roštu.

(zdroj: https://kitchenette.cz/clanek/106-red-velvet-muffiny )


Fazolové vafle

Ingredience:

1 plechovka bílých fazolí

2 vejce

50 g rozpuštěného másla či ghíčka

50 g mléka

120 g hladké mouky (může být i špaldová)

1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Postup:

Fazole slijte od nálevu a v případě, že byl slaný, a vy vafle slané nechcete, pro jistotu fazole ještě propláchněte. Poté přemístěte do nádoby mixéru, přidejte dvě vejce a máslo a rozmixujte na hladké pyré. Do pyré poté přidejte ještě mléko, mouku a kypřící prášek, a vymíchejte v lehce gumové a lepivé těsto, které ale drží na lžíci a nijak zvlášť neteče. Těsto vkládejte do přístroje na vafle a pečte do zlatavé barvy. Podávat můžete jak na sladko, tak i naslano.

(zdroj: https://mamavkuchyni.cz/fazolove-vafle/ )


Brokolicové palačinky

Ingredience:

150 g syrové brokolice

1 vejce

250 ml mléko

170 g hladké mouky (může být i špaldová)

olej (na smažení)

Postup:

Brokolici uvařte v osolené vodě do změknutí, poté dobře slijte a nechte okapat. S částí mléka brokolici rozmixujte na hladkou kaši. Poté přidejte zbylé mléko, vejce a mouku. Míchejte metličkou, dokud nevznikne palačinkové těsto.

Je důležité zmínit, že množství mouky se může lišit v závislosti na druhu, neboť každá saje jinak. Správnou konzistenci si tedy dolaďte tak, aby se vám dobře tvořily palačinky. Ty smažte na pánvi s kapkou oleje, na kvalitní nepřilnavé pánvi to však jde i zcela bez použití tuku.

Servírujeme například s tvarohem nebo krémovým čerstvým sýrem.

(zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/varime-pro-deti-brokolicove-palacinky )


Mrkvánky

Ingredience:

200 g hladké mouky + 200 g hrubé mouky (prosít)

Špetka soli

½ lžičky jedlé sody

200 g mrkve nastrouhané na jemno

1 vejce

200 g změklého másla

Postup:

Vypracujeme hladké pevné těsto, zabalíme do fólie, necháme hodinu vyhladit v ledničce. Poté vyválíme plát 4 mm, vykrajujeme kolečka s průměrem asi 6 cm. Na ně naneseme lžičku povidel, přeložíme napůl, vidličkou přitiskneme okraje. Vyskládáme na plech na pečicí papír, rozestupy nemusí být velké. Pečeme 15-20 minut na 160°C, dokud lehce nezrůžoví. Ihned po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.